Udruženje inženjera konsultanata Bosne i Hercegovine

EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI 16.-22. 09.2024.

Grad Sarajevo se i ove godine pridružuje obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti, koja će se održati od 16. do 22. septembra 2024. godine. Ovogodišnje obilježavanje odvija se pod temom “Zajednički javni prostor” (“Shared Public Space”), koja naglašava važnost pristupačnog i zajedničkog korištenja urbanih prostora. Evropska sedmica mobilnosti 2024. godine u Sarajevu će biti obilježena kroz brojne aktivnosti i događaje koji će promovisati održive načine kretanja i podizanje svijesti o njihovom značaju.

Tim povodom, u prostorijama Gradske uprave održan je prvi radni sastanak s predstavnicima relevantnih institucija i organizacija uključenim u organizaciju obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti u Sarajevu.  Sastanku su prisustvovali stručnjaci iz različitih oblasti, uključujući predstavnike Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, profesore s Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, stručnjake iz Instituta za saobraćajni inžinjering i poslovno savjetovanje te Instituta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo. Pored toga, sastanku su prisustvovali i predstavnici brojnih organizacija i kompanija, kao što su  Udruženje konsultanata inženjera BiH, E-mobility (E387), GIZ, Udruženje “ESG Korisno”, Udruženje Giro di Sarajevo, BinBin, BeeBee d.o.o. Sarajevo, NEXTBIKE i Intesa Sanpaolo Banka.

Na sastanku su razmatrane planirane aktivnosti koje će obilježiti ovogodišnju Evropsku sedmicu mobilnosti u Sarajevu. Prisutni su predstavili svoje inicijative, koje će biti objedinjene u zajednički kalendar događaja. Ovaj kalendar će sadržavati raznovrsne aktivnosti, uključujući edukativne radionice i prezentacije, kampanje koje promovišu biciklizam, pješačenje i zdrav način kretanja, kao i kulturna i druga dešavanja. Cilj je aktivno uključivanje građana Sarajeva i posjetitelja u obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti, te podsticanje i podržavanje održive urbane mobilnosti.

Cilj zajedničkog djelovanja i obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti jeste da Sarajevo pošalje jedinstvenu poruku o važnosti održive mobilnosti te da se kroz zajedničke napore unaprijedi kvalitet života u gradu.

Pozivamo sve građane Sarajeva da se pridruže obilježavanju ove sedmice i zajedno s nama doprinesu stvaranju boljeg i održivijeg grada za sve.