Udruženje inženjera konsultanata Bosne i Hercegovine

Zlatni sponzor 11. Kongresa o transportnoj infrastrukturi i transportu / Golden Sponsor of the 11th Congress on Transport Infrastructure and Transport

ALTPRO je specijalizirana visokotehnološka tvrtka koja se bavi razvojem i proizvodnjom signalno – sigurnosnih sustava za željezničku infrastrukturu i željeznička vozila. Proizvodni program tvrtke čine sustavi za detekciju vlakova, sustavi za osiguranje željezničko – cestovnih prijelaza te sigurnosni sustava za vozila bazirani na INDUSI tehnologiji (i60 i PZB90). Preko 25 godina iskustva u istraživanju, razvoju i proizvodnji u željezničkom sektoru čini ALTPRO jednim od ključnih čimbenika na globalnom tržištu s rješenjima u više od 50 zemalja na 6 kontinenata.

Budući da su kvaliteta i inovacije načini kako ALTPRO ostaje konkurentan na tržištu, tvrtka certificira svoje proizvode u neovisnim međunarodnim institucijama za certificiranje za najvišu razinu sigurnosnog integriteta (SIL4). Trenutno više od 180 stručnjaka na 5 lokacija u Hrvatskoj i regiji djeluje u skladu s vizijom ALTPRO-a o inovativnom, integriranom i održivom pristupu željeznicama u cijelom svijetu kako bi podignuli sigurnost željezničkog prometa na višu razinu.

POVIJEST

Od svog osnivanja 1994. godine, ALTPRO je prošao dalek put. Od malog poduzeća koje se borilo za svoje mjesto na tržištu, preko perioda intenzivnog razvoja pa sve do jednog od globalnih faktora u području signalno-sigurnosne tehnologije za željeznicu te sigurnosnih sustava za željeznička vozila. Na početku svog razvoja, ALTPRO je tvorila skupina entuzijasta na čelu s današnjim direktorom Zvonimirom Vidukom koja se bavila industrijskom elektronikom. Skupljajući znanje i iskustvo, a sve poduprto voljom i ljubavlju prema elektronici, polagano su se počeli stvarati obrisi onoga gdje ALTPRO u budućnosti želi biti – globalno prepoznata tvrtka u području željeznica.

U svojoj najnovijoj povijesti koja počinje od preseljenja u novi centar ODRA 1, ALTPRO se višestruko povećao u broju proizvoda te u broju ljudi i prihodima. Kruna cijelog dosadašnjeg ALTPRO-ovog razvoja jest nedavno širenje u novi razvojno inovacijski centar ODRA 2. Investicija u novi centar, označila je početak nove ere u kojoj ALTPRO sigurno korača prema svom cilju – biti jedan od svjetskih lidera u područjima signalno sigurnosne tehnologije za željezničku infrastrukturu i sigurnosnim sustavima za željeznička vozila.

PROIZVODI

Tvrtka ALTPRO ima dva proizvodna programa – signalno sigurnosni sustavi za željezničku infrastrukturu te sigurnosni sustavi (ATP) za željeznička vozila.

Glavni proizvodi u niši signalno sigurnosnih sustava za željezničku infrastrukturu su sustavi za osiguranje željezničko – cestovnih prijelaza RLC23 i brojači osovina serije BO23. Ti proizvodi imaju određene uloge u razvoju i upravljanju željezničkim prometom. Uz standardne zadatke koje ovi sustavi ispunjavaju, postoji još puno načina na koje ALTPRO može prilagoditi svoje signalno – sigurnosne sustave da budu osnova za siguran i pouzdan željeznički proces.

ATP sustavi za automatsko zaustavljanje vlaka temeljeni na INDUSI tehnologiji RAS8385 (princip i60) i RAS90 (princip PZB90) dizajnirani su za povećanje ukupne sigurnosti željezničkog prometa. Ovi sustavi obuhvaćaju razne komplementarne sustave kao što su sustav budnosti, snimanje događaja, podmazivanje kotača itd. Mnogo prilagođenih opcija koje su potrebne kupcima nešto je s čime ALTPRO ima puno iskustva.

IZVOZ

ALTPRO je na tržištu prepoznat kao izvozno orijentirana tvrtka koja je izvezla svoje proizvode u gotovo 50 zemalja svijeta na svim kontinentima, s pretežitom većinom prihoda ostvarenog upravo u inozemstvu. Kroz mrežu partnera ali i direktna djelovanja prema kupcu, tvrtka je u mogućnosti plasirati, ugraditi i održavati svoje sustave bilo gdje u svijetu. ALTPRO-ovi signalno sigurnosni uređaji dizajnirani su na način da se mogu lako prilagoditi na razne zahtjeve željeznica upravo zbog izvozne strategije tvrtke.

INOVATIVNOST

Tvrtka ulaže značajna sredstva u istraživanje i razvoj kako bi bila u mogućnosti kontinuirano inovirati i biti konkurentna na tržištu. Jedna od najnovijih i najuspješnijih inovacije jest sustav za detekciju monorail vlakova koji je doživio velike uspjehe u Kini, a interes pokazuju i druge azijske zemlje sa sličnim vidovima transporta. Također, ovaj sustav doživio je i prve ugradnje u Sjevernoj Americi..

NAGRADE/CERTIFIKATI

Tvrtka je dobitnica raznih priznanja za uspjehe i inovativnost na državnoj ali i svjetskoj razini. Nagrade uključuju odlikovanja od strane Predsjednika Republike, nagrade Ministarstava, Zlatne kune (HGK), Zlatne ključeve (HIZ) te mnoge nagrade i priznanja za inovativnost na sajmovima inovacija diljem svijeta.

https://altpro.com/hr/