Udruženje inženjera konsultanata Bosne i Hercegovine

Češki dani vode 25. i 26. maj, Doboj

U Doboju će se 25. i 26. maja održati Češki dani vode tokom kojih će se razgovarati o perspektivi razvoja vodovodne infrastrukture u BiH i savremenim tehnologijama za vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda, saopšteno je iz Ambasade Republike Češke u BiH.

Među učesnicima događaja će biti predstavnici opština, predstavnici razvojne zajednice i kompanija iz Republike Češke i Bosne i Hercegovine.

Češka je jedan od glavnih razvojnih partnera koji se u Bosni i Hercegovini bave problematikom vode i sanitacije. U okviru programa razvojne saradnje, Češka Republika svake godine ulaže skoro 2 mil EUR u razvoj vodoprivredne infrastrukture i njeno upravljanje u Bosni i Hercegovini. U okviru razvojnih projekata Republike Češke proširen je vodovod u Gradišci, rekonstruisano je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu, a u toku su radovi na proširenju i rekonstrukciji postrojenja za prečišćavanje pitke vode u Tesliću.


Na skupu će se prisutnima obratiti predstavnici Češke razvojne agencije, Nacionalne razvojne banke Republike Češke, kao i međunarodnih razvojnih banaka koje posluju u Bosni i Hercegovini.
– Želja nam je da na Češkim danima vode predstavimo ono što smo postigli u okviru naših aktivnosti, ali uglavnom da razgovaramo sa našim gostima o budućnosti i perspektivama razvoja infrastrukture u Bosni i Hercegovini – izjavila je ambasadorica Republike Češke u Bosni i Hercegovini Ivana Hlavsová.
Osim pripreme i finansiranja projekata, fokus će biti i na najnovijim tehnologijama u oblasti vodovodne i komunalne infrastrukture.

– Doprinos Republike Češke u oblasti vodosnabdijevanja i sanitacije u Bosni i Hercegovini nije samo u finansiranju projekata, već i u know-howu čeških kompanija koje realizuju ove projekte. U Doboj će doći zaista reprezentativno predstavništvo čeških kompanija iz sektora vodoprivrede i moći ćemo pokazati najbolje što češka industrija ima da ponudi – rekla je ambasadorica Hlavsova.
Jedan od ciljeva Čeških dana vode je doprinjeti jačanju kontakata izmedju Čeških i domaćih firmi. Na događaju će svoje štandove imati desetak čeških kompanija koje se bave projektovanjem i izgradnjom vodovodnih i kanalizacionih mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tehnologijama za održavanje i rekonstrukciju cjevovoda i uslugama zaštite životne sredine. U sklopu programa će biti B2B sastanci sa predstavnicima domaće industrije.
Više informacija o Češkim danima vode možete pronaći na web stranici Ambasade Republike Češke.

https://www.mzv.cz/sarajevo/bs/Privreda_i_trgovina/index.html