Udruženje inženjera konsultanata Bosne i Hercegovine

Počeo Erasmus+ projekat SmartWB: Unapređenje nastave u oblasti klimatski pametne urbanizacije

ACE BH zajedno sa partnerima radi na ERASMUS+ projektu “Inoviranje nastavnih sadržaja u klimatski pametnom urbanom razvoju zasnovanom na zelenoj i energetskoj efikasnosti u saradnji sa neakademskim sektorom” (Curricula innovation in climate-smart urban development based on green and energy efficiency with the non-academic sector: SmartWB).

Na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, kao koordinatorskoj instituciji, 24. 02. 2023. održan je inicijalni sastanak konzorcijuma. Sastanak je okupio 40 učesnika iz devet zemalja: Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Norveške, Njemačke, Austrije i Španije.

Projekat treba da unaprijedi kvalitet nastave u oblasti klimatski pametne urbanizacije kroz blisku saradnju 18 partnera (SmartWB) konzorcijuma. Kao dio inoviranih nastavnih planova, u okviru projekta predviđene su studentske prakse u kompanijama koje su potpisale ugovore sa partnerima projekta, s fokusom na tehničke oblasti kao što su sistemi urbanog planiranja, uslovi gradnje za investitore, prostorno planiranje, razvoj infrastrukture…
Pored unapređenja nastavnih programa, projekat podrazumijeva promovisanje korištenja tehnologija koje su najmanje štetne po životnu sredinu, poboljšanje kompetencija nastavnog kadra u tom smislu, kao i nabavku najsavremenije opreme za podršku nastavi u ovim oblastima.  

Više o projektu na linku https://www.smartwb.ucg.ac.me/