Udruženje inženjera konsultanata Bosne i Hercegovine

Projekt Take a brake! (zakOČI)

Djeca su najugroženija skupina u prometu, i kao pješaci i kao putnici u vozilima svojih roditelja. Zajedničkim angažmanom volonterki i prometnih stručnjaka nastao je projekt Take a brake! (zakOČI) koji provodi udruga Roditelji u akciji – Roda iz Zagreba u partnerstvu s Carecross iz Švicarske, Sveučilištem Sjever, općinom Bale i gradovima Koprivnica i Zaprešić. Razgovarali smo sa voditeljicom projekta Italinom Benčević iz Udruge Roda te sa doc. dr.sc. Predragom Brlekom pročelnikom Odsjeka logistike i mobilnosti Sveučilišnog centra Koprivnica Sveučilišta Sjever koji projekt vodi od strane Sveučilišta.

Recite nam nešto više o projektu:

Udruga Roda – „Roditelji u akciji“ tijekom niza godina rada na programu „Sigurno u autosjedalici“ s fokusom na djecu putnike prepoznala je izazove s kojima se suočavaju i roditelji i djeca te je u sklopu Švicarsko – hrvatskog programa suradnje zajedno sa švicarskim i hrvatskim partnerima pokrenula projekt s fokusom na djecu pješake i bicikliste. Cilj ovog projekta je prenijeti sigurnu švicarsku praksu na hrvatske prometnice, i tako je nastao projekt zakOČI – Take a brake s nizom aktivnosti usmjerenih na lokalne zajednice, stručnjake, prosvjetne radnike, djecu u osnovnim školama i opću javnost. Zajedničkim promišljanjem i razvijanjem sigurnih prometnih rješenja, usmjeravanjem pažnje vozača na pješake cilj je povećati dobrobit i sigurnost djece, povećati njihove tjelesne aktivnosti te smanjiti upotrebu vozila roditelja.

U projektu ste uključili građane u donošenje odluka, kako je izgledao taj proces:

Analizirajući podatke o stradavanju djece odlučili smo problematici pristupiti iz nove perspektive. Na World cafe radionicama u gradovima partnerima pitali smo građane o kritičnim lokacijama na kojima aktualna prometna problematika remeti svakodnevnu sigurnost njihove djece u prometu. U svakom gradu partneru izabrane su tri kritične lokacije koje su građani najviše spominjali te je odabrana jedna lokacija na kojoj je  implementirano prometno rješenje vođeno primjerima dobre prakse prometnih rješenja u Švicarskoj. Zanimljivo je istaknuti da većini lokacija koje su spomenuli građani struka ne bi dala prioritet, jer na tim lokacijama nije bilo zabilježeno prometnih nesreća. Rješenjima na tim lokacijama omogućeni su  jednostavniji zahvati koji sigurnost prometa odmah dižu na višu razinu.

(World cafe radonice, Foto: A. Klečina)

(Intervencija u prostoru, Zaprešić, Foto: I.Benčević, P.Brlek)

Imali ste priliku švicarsku praksu vidjeti na terenu, recite nam nešto više o tome:

Po održanim World cafe radionicama imali smo priliku otići na studijsko putovanje u Švicarsku i od švicarskih stručnjaka učiti i na primjerima vidjeti njihove dobre prakse. Prošli smo Zürich – Basel – Schwyz – Uri – Göschenen – tunel Gotthard – Locarno.   Oduševio nas je način na koji Švicarci pristupaju edukaciji od najjranije dobi i kako upravljaju prometnom sigurnošću. Projektiranje sigurnih raskrižja i prometnica s glavnim fokusom na pješake i bicikliste kod njih predstavlja bazu koja dalje omogućuje ranu edukaciju, raniju samostalnost djece i sigurno odvijanje prometa. Na primjer, više od 52% ulica u Zurichu je u zoni 30 km/h, u što spadaju sve zone vrtića i škola, pješački otoci postavljeni su na većini pješačkih prijelaza kako bi se pješacima osigurala sigurna zona pri prelasku ceste, a sami pješački prijelazi obojeni su žutom bojom kako bi se zimi osigurala veća uočljivost kada padne snijeg. Osim djeci edukacija je osigurana građanima svih dobi, s posebnim fokusom i na starije građane. Ponukani svime što smo vidjeli, nakon povratka iz Švicarske proveli smo online istraživanje o kritičnim lokacijama za sigurnost djece na razini cijele Hrvatske da vidimo kakva je naša problematika na razini države. Rezultati se još analiziraju i sumiraju, ali glavni zaključak je da je prometna problematika u cijeloj Hrvatskoj konstanta sa vodećim problemom prometnom infrastrukturom. Dobiveni su i zanimljivi podaci o tome kako se roditelji i djeca osjećaju prilikom sudjelovanja u prometu vezano za te kritične lokacije. Čak 96% roditelja navelo je da osjeća strah za dijete kada odlazi samostalno te osjeća nesigurnost prilikom sudjelovanja u prometu. To su zabrinjavajući podaci kojima je rezultat sve kasnije osamostaljenje djece.

(Studijsko putovanje u Švicarsku)

Koje su druge aktivnosti poduzete:

Posebno smo ponosni na inovativne alate za aktivnu edukaciju djece razvijene tijekom projekta. Osmišljena je video igra dostupna na računalima i mobilnim uređajima pod nazivom ČUDOvišna avantura u kojoj dijete pomaže čudovištima iz ČUDOgrada popraviti park za igranje, ali poštujući prometna pravila te na taj način uči i ponavlja ono što već zna. Radna bilježnica Mali prometni detektivi je zamišljena kao vodič za djecu u prometu s ciljem poticanja i osvještavanja djece kako se ponašati u prometu i kako razviti kritičko razmišljanje raznim projektnim zadacima u kojima mogu vidjeti uzrok i posljedicu određenog ponašanja. Escape room igra u kutiji je interaktivna igra u kojoj djeca koriste sva čula kako bi riješili zadatke usko vezane uz prometna pravila koristeći koncept escape room igara.

(Escape room igra, Foto: iz projekta)

Pripremili ste edukativne materijale i za odrasle:

U suradnji sa interdisciplinarnim timom stručnjaka osmislili smo edukativnu brošuru Prometna informativka za roditelje koja na novi način obrađuje viđenje prometa iz dječje perspektive te daje ideje i smjernice kako s djecom razgovarati o prometu, prometnim pravilima i prikladnim ponašanjima prilikom sudjelovanja u prometu sukladno njihovoj dobi. Osim toga, u brošuri je niz praktičnih savjeta za djecu pješake i djecu bicikliste.

Svi edukativni i interaktivni materijali dostupni su za besplatno preuzimanje na internet stranici projekta https://zakoci.eu/.  Na internet stranici zainteresirani također mogu naći razne informacije o sigurnosti djece u prometu, svi detalji o projektu i prometnim rješenjima.

Edukativni materijal, Izvor: https://zakoci.eu/

Kada će se projekt zakOČI predstaviti javnosti:

Kampanju smo počeli provoditi prije nekoliko mjeseci. Održali smo edukacije za učitelje i odgajatelje na kojima smo predstavili sve edukativne materijale i pozvali ih na korištenje. Na prometnicama i u institucijama diljem Hrvatske postavljeni su jumbo plakati i city lights s porukom “Djeca u prometu su nePREDVIDIva i često u OPASNOSTi.” Pred nama je organizacija završne konferencije na kojoj će svi rezultati, aktivnosti, prometna rješenja i dobre prakse na kojima smo učili biti i službeno predstavljeni javnosti.

Projekt je na kraju, koji su glavni zaključci:

Kako spojiti veliku potrebu ljudi za putovanjem i prijevozom, a pri tome omogućiti sigurna kretanja svih sudionika? To je zadatak koji se neće riješiti sam od sebe. Održive prometne politike i planiranja izuzetno su važni kao i korištenje metodologija koje građane potiču na sudjelovanje i iznalaženje kompromisnih rješenja. Edukacija o sigurnosti u prometu proces je koji će trajati godinama, ali ako učinimo okolinu u kojoj se kreću djeca sigurnijom, možemo ih poticati na one načine kretanja koje zahtijevaju fizičku aktivnost, pozitivno utječući ne samo na sigurnost nego i na njihovo zdravlje.

Poveznice:

O projektu: https://zakoci.eu/o-projektu/

O prometnim rješenjima: https://zakoci.eu/prometna-rjesenja/

Edukativni materijali: https://zakoci.eu/djecji-kutak/

Informativni tekstovi: https://zakoci.eu/informativni-tekstovi/

Roda – Roditelji u akciji: https://www.roda.hr/

Sveučilište Sjever: https://www.unin.hr/

Sigurno u Sutosjedalici: https://www.roda.hr/udruga/programi/sigurno-u-autosjedalici/