Udruženje inženjera konsultanata Bosne i Hercegovine

Sa hidroenergijom se može kreirati prilagodljiv vodni i obnovljiv energetski sistem

Klimatske promjene i energetska tranzicija nisu nešto što dolazi tek u budućnosti. One su tu, sa posljedicama koje se očigledne. U isto vrijeme, rat u Ukrajini, te događaji u Evropi i svijetu pokazuju zavisnost svih od fosilnih izvora energije. Domaći ugalj može samo djelimično i kratkotrajno nadomjestiti (pre)skupi plin i naftu. Ostaju vjetar i sunce, koji u svijetu igraju krucijalnu ulogu u rješavanju problema, ali samo djelimično. Kada nema sunca i ne puše vjetar, ostaje hidroenergija, kao jedini siguran i elastičan izvor, kao velika vodna baterija, da popuni „rupe“. Bez nje, energetska tranzicija se usporava, umjesto da se ubrzava.

Kao zrela tehnologija, hidroenergija može omogućiti fleksibilno skladištenje za podršku ubrzanom rastu vjetro i solarnih elektrana, da bi se dostigli ciljevi tranzicije od fosilnih goriva. Hidroenergija je dostupna i veoma ekonomična zbog niskih operativnih troškova. Može raditi cijele godine i pokrenuti se praktično trenutno, prema potrebi. Kina, kao najbrže rastuća velika ekonomija, značajno povećava investicije u pumpno reverzibilne hidroelektrane, da bi podržala svoj brzi rast vjetro, solara i hidrogen elektrana.

Niko iz sektora obnovljivih izvora energije nije izuzet od uticaja i odgovornosti za okoliš, društvene i upravljačke uticaje. Kao najstariji i najveći obnovljivi izvor, sektor hidroenergije je u prošlosti pravio i mnoge greške. Zato je danas prvi i jedini od obnovljivih tehnologija, koji ima globalni standard ze certificiranje održivosti pojedinačnih projekata. Standard hidroenegetske održivosti razvijen je veoma širokom saradnjom svih strana i usaglašen sa standardima Svjetske banke i IFC-a. Dakle, jedina prihvatljiva hidroenergija, danas je održiva hidroenergija.

Investiranje u održivu hidroenergiju, paralelno sa vjetro i solarnim elektranama je dobitna kombinacija. Kreiraju se poslovi i stimulira zelena ekonomija, te podržavaju druge zelene industrije, kao elektromobilost i hidrogen. Treba li pominjati, sve intervencije na vodama moraju ići skupa sa sigurnošću vodosnabdijevanja, te smanjenjem rizika od poplava i suša, uz istovremenu zaštitu vodnih resursa.

(Prevedeno i prilagođeno sa  Hydropower.org/WeCan)